Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi lečenjem parodoncijuma tj. potpornih struktura zuba. Predstavlja najzastupljeniju bolest savremenog čovečanstva. Bitno je reći da se ovo oboljenje razvija polako i bez izraženih simptoma. Ono što je uvek prisutno, barem u početnoj fazi jeste krvarenje desni a krajnji rezultat je klaćanje i gubitak zuba.
Česta je pojava prisustvo parodontalnih džepova, neprijanog zadaha, povlačenje gingive, ogolićenje vrata i korena zuba, luksacije i migracije zuba. Faktori koji značajno doprinose nastanku i razvoju parodontopatije su genetska predispozicija, loše navike, brojna sistemska oboljenja (dijabetes), neadekvatni zubni ispuni, loši protetski radovi kao i ortodontske nepravilnosti zuba.
Adekvatna i pravilna oralna higijena kao i redovne kontrole su od izuzetnog značaja za prevenciju ovog oboljenja. Neophodno je da pacijenti primenjuju pravilnu tehniku pranja zuba, kao i pomoćna sredstva poput interdentalnih četkica, zubnog konca, antiinflamatornih rastvora.
Image
Zato savetujemo redovne kontrole kod stomatologa na 6 meseci, kada je potrebno uraditi uklanjanje plaka i zubnog kamenca.
Stvaranje zubnog plaka je normalna pojava koji se stvara kod svakog čoveka. Kalcifikacijom plaka nastaje zubni kamenac koji dovodi do destrukcije potpornog tkiva. Zato je neophodna redovna terapija koja može biti konzervativna (uklanjanje kamenca i konkremenata, kiretaža parodontalnih džepova), kao i hirurška (režanj operacija, mogućnost aplikacije koštanih zamenika Bio-Oss, membrana Bio-Gide ili gleđnog proteina rasta).